Kameroen: moslims opgeroepen te strijden tegen christenen

Icoon Buitenlands nieuws In het Afrikaanse Kameroen wordt gevreesd voor een geweldsexplosie tussen moslims en christenen, vergelijkbaar met met het religieuze geweld in Nigeria. Het persbureau IPS meldt vandaag dat de onrust onder de bevolking toeneemt.

Door middel van pamfletten worden moslims opgeroepen tot haat tegen de christelijke bevolking, zo vertelt Garga Aoudou, een medewerker van een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie. Aoudou: "Religieuze fanatici proberen moslims ertoe aan te zetten met christenmeisjes te trouwen, zodat die ook moslim worden." Yves Steven, de bisschop van Maroua, laat weten dat de eerste klachten over fysiek geweld van moslims tegen christenen binnen zijn gekomen. Sommigen van hen zijn met geweld hun huis uitgejaagd, zonder dat ze iets van hun bezittingen mee mochten nemen."

De imam van de belangrijkste moskee in het land, Mahmoudou Mal Bakari, is van mening dat het "buitenlandse agitatoren zijn, die proberen andere religies in discrediet te brengen en haat tussen gelovigen te zaaien." Anderen zijn weer van mening dat het om relatief kleine groepen fanatici gaat, die proberen onrust te brengen.

32 procent van de Kameroense bevolking bestaat uit moslims. Op de noordelijke provincies van het land na zijn ze in de meerderheid. Die provincies grenzen aan het noorden van Nigeria, waar de afgelopen jaren duizenden mensen om het leven zijn gekomen bij religeus geweld tussen moslims en christenen.