Allawi brengt onverwacht bezoek aan Najaf

Icoon Irak nieuwsDe Iraakse interim-premier Ayad Allawi heeft samen met de minister van Binnenlandse zaken, de minister van Defensie en de nationale veiligheidsadviseur een onverwacht bezoek gebracht aan de Iraakse stad Najaf, waar al enkele dagen hevig gevochten wordt. Bij de gevechten tussen de Iraakse Mehdistrijders, volgelingen van de radicale Shiitische leider Muqtada al-Sadr, en Amerikaanse en Iraakse soldaten, zijn al honderden doden gevallen.

Subheader Omringt door honderd lijfwachten bezocht de delegatie het bureau van de gouverneur van Najaf. Allawi riep de Mehdistrijders op Najaf te verlaten en hun wapens neer te leggen. De premier wil Al-Sadr ertoe overhalen zijn leger te ontmantelen en deel te nemen aan de verkiezingen. Een woordvoerder van Al-Sadr, Hazim al-Aaraji, heeft laten weten dat de strijders Najaf nóóit zullen verlaten. Hij vertelde nieuwszender Al-Jazeera dat er juist duizenden nieuwe strijders op weg zijn naar de stad.

''Er zijn enkele elementen die de wet hebben overtreden en deze stad hebben beschadigd. De situatie zal spoedig worden opgelost'', aldus Allawi, voor hij terugkeerde naar Bagdad.