[update] Irak sluit kantoor al-Jazeera

DR-ONLINE had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsDe Iraakse interim-regering heeft tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat het kantoor van de Arabische nieuwszender al-Jazeera in Bagdad voor de periode van één maand is gesloten. ''We hebben deze beslissing genomen om de mensen van Irak en zijn belangen te beschermen'', aldus interim-premier Ayad Allawi.

Subheader
De aandacht die nieuwszender al-Jazeera
aan het verzet geeft zou het verzet doen toenemen


Bronnen melden dat critici van Al-Jazeera vooral kwaad zijn over de manier waarop verslag wordt gedaan van het verzet tegen de bezetting van Irak en Iraakse verzetsgroepen. De aandacht die Al-Jazeera hieraan geeft zou het verzet doen toenemen.

Allawi zei, tijdens de persconferentie, dat een onafhankelijke commissie in het leven was geroepen om al-Jazeera in de gaten te houden. ''De bevindingen van de commissie waren verassend. Zij kwamen met een beknopt rapport over de problemen die al-Jazeera tot nu toe heeft veroorzaakt. Op basis van die informatie hebben wij al-Jazeera nu een maand de tijd gegeven om haar manier van verslaggeving te veranderen'', aldus Allawi. In een verklaring op haar website stelt Al-Jazeera echter dat ze niet van plan is 'haar redactionele onafhankelijkheid' op te geven.

Iraakse ministers hebben de nieuwszender al vaker bekritiseerd omdat het, in hun ogen gevaarlijke, videoboodschappen van terroristen uitzend. Volgens de Iraakse minister van Binnenlande zaken schildert de nieuwszender Irak en de Irakezen slecht af. Hij noemt de nieuwszender een 'spreekbuis voor terroristen.'

Een woordvoerder van al-Jazeera, Jihad Ballout, vertelde 'The Associated Press' dat Al-Jazeera het besluit betreurt, aangezien de nieuwszender ernaar streeft de situatie in Irak zo goed mogelijk te verslaan. Al-Jazeera belooft hier de komende maand ondanks de beperkingen mee door te gaan.

Update 13:57 uur

Volgens de advocaten van nieuwszender al-Jazeera mag het kantoor alleen gesloten worden op bevel van een Iraakse rechtbank, zoals de Iraakse wet bepaalt. De sluiting zou dus niet legitiem zijn, aangezien de Iraakse minister van Binnenlandse zaken het bevel had gegeven.

Subheader
Iraakse politieagenten vielen het kantoor tijdens een uitzending binnen