Vakantiegangers dumpen huisdieren massaal bij kinderboerderijen

Iedereen kent de verhalen wel, mensen die op vakantie gaan en hun hond aan een boom in het bos binden of hun konijnen in het bos dumpen. Dit jaar lijken echter vooral de kinderboerderijen slachtoffer te zijn van gedumpte huisdieren.

"Het is een drama. Eén, twee keer per week is het raak. Mensen kieperen zo een doos met cavia's leeg of zetten ze met hok en al over het hek", aldus een boze Peer Ruigendijk, beheerder van kinderboerderij Canton in Baarn. "Ik vind het stijlloos, zo ga je niet met dieren om! Officieel kunnen we acht konijnen hebben, maar we hebben er dertig. Wij komen giga in de problemen, denk aan ziektes en de kosten voor voer."

Ook Adriaan Doets, beheerder van een hertenkamp, zegt veel te maken te hebben met gedumpte dieren. "Baasjes die denken dat het altijd goed komt met het gedumpte dier, hebben het mis. Tussen dieren kan oorlog ontstaan en soms moeten we dieren laten inslapen. En vechtende hanen kunnen elkaar afmaken", zo zegt hij.

Marieke Pothoven van de Soester kinderboerderij Veenweide heeft zelfs een speciaal bord voor vraag en aanbod van huisdieren laten plaatsen. Ze zegt dagelijks telefoontjes te krijgen van mensen die van hun dieren afwillen. "Ze zijn plotseling allergisch geworden voor hun konijn of cavia. Smoesjes natuurlijk, ze gaan op vakantie en moeten hun huisdieren kwijt. Maar we zijn geen asiel", aldus Pothoven.

Ze vervolgt: "Vaak wordt er helemaal niet gebeld en worden konijnen, fretten of kippen gewoon gedropt. Vorige week is overdag een hok met cavia's neergezet. Compleet met flesje en voer, zonder geld voor de verzorging. De cavia's hadden schurft en staan nu in quarantaine"
Bron: De Gooi- en Eemlander