Onderzoek naar misstanden in opvangcentrum

De Inspectie voor de Jeugdzorg gaat een onderzoek instellen naar mogelijke misstanden in het opvangcentrum 'Difference' in Haaksbergen (Overijssel). Opgevangen kinderen zouden er te weinig eten krijgen en worden geslagen. Netwerk zond vanavond een reportage over het opvanghuis uit.

"Het is één grote puinhoop. Groepsleiders slaan kinderen, het pand valt zowat uit elkaar. Dit huis is het niet waard om als opvanghuis te dienen", aldus een oud-medewerker van het opvangcentrum. Directeur R. Koko van Difference zegt dat het allemaal wel meevalt. "Het zou beter kunnen, absoluut, er zijn zeker zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Maar wij zijn nog een jonge instelling", zo zegt hij.

In Netwerk wordt een moeder van een kind dat daar een tijd heeft doorgebracht aan het woord gelaten. Zij zegt dat kinderen soms twintig keer geslagen of tien keer geschopt werden als ze niet luisterden naar de begeleiders. Ook zouden de soms maar 13-jarige kinderen door klusjes voor de begeleiders te doen 'shaggies' kunnen verdienen. De kinderen zouden verder soms hele dagen op hun kamer worden opgesloten en er werden spullen van hen afgepakt, zoals bijvoorbeeld knuffels of foto's. "Het is er in een gigantisch zooitje. Sluiten die tent", aldus de moeder. I. Terpstra, directeur van 'Balans', een vereniging van ouders met kinderen met gedragsstoornissen, is het met haar eens: "Dit huis moet onmiddellijk worden gesloten."

Ursie Lambrechts, Tweede Kamerlid van D66, eiste vandaag in Netwerk een uitgebreid onderzoek. Ze wil dat het kabinet onderzoek gaat doen naar particuliere opvanghuizen in het algemeen. Hiervan komen er, vanwege lange wachtlijsten bij reguliere instellingen, steeds meer. Dit terwijl er geen enkele controle is op de zorg die zij kinderen bieden, aldus Balans. Het probleem is dat de inspectie geen bevoegdheid heeft om bij particuliere opvanghuizen onverwachte controles uit te voeren. "Het is een onbegrijpelijke situatie", zo zegt Lambrechts.

Het Kamerlid vraagt eveneens opheldering over mogelijke fraude in de jeugdzorg. Er gaan geruchten dat reguliere instellingen soms kinderen doorverwijzen naar particuliere, niet erkende, opvanghuizen en daar dan een lager bedrag voor betalen dan zij zelf voor de zorg van het Rijk ontvangen.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil vooralsnog niet op de kwestie reageren. De Inspectie voor Jeugdzorg denkt nog zo'n zes weken met het onderzoek bezig te zijn.

--
Herhaling Netwerk: Vanavond vanaf 23:47, Nederland 1