Nederland krijgt een derde geheime dienst

Icoon Binnenlands nieuws Nederland krijgt er binnenkort een derde zelfstandige inlichtingendienst bij. De Nationale Sigint Organisatie (NSO) is nu nog een onderdeel van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), maar zal binnenkort zelfstandige bevoegdheden krijgen. Dit staat in een brief van minister Remkes van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

De NSO is kort na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten opgericht in de strijd tegen het internationale terrorisme. De dienst houdt zich bezig met het onderscheppen van berichtenverkeer via communicatiesatellieten. Sigint staat voor 'Signals Intelligence', wat ook wel verbindingsinlichtingen wordt genoemd. Hier onder valt het onderscheppen van telefoonverkeer, maar ook het onderscheppen van fax-, radio- en internetverkeer.

Tot nu toe werkte de dienst alleen ondersteunend voor de twee zelfstandige veiligheidsdiensten, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de MIVD. Om de NSO eigen bevoegdheden te geven moet de Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten aangepast worden. Daarom zal minister Remkes aan het eind van dit jaar een wetsvoorstel aan de ministerraad aanbieden.

Veel andere landen hebben al een aparte inlichtingendienst voor het onderscheppen van satellietcommunicatie. De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld de National Security Agency (NSA) en Groot-BrittanniŽ heeft de Government Communication Headquarters (GCHQ).

Het telecommunicatieverkeer wat niet via de kabel gaat wordt nu nog onderschept met twee grote antennes in het Groningse Zoutkamp. Volgens experts is de capaciteit echter veel te laag. Daarom zullen er in de eerste instantie zes schotelantennes extra worden neergezet. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er 22 reuzenschotels beschikbaar komen.