NS wil kaartjes opnieuw duurder maken

Icoon Binnenlands nieuws De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen per 1 januari volgend jaar de treinkaartjes opnieuw duurder maken. Uit een adviesaanvraag die de NS woensdag bij de consumentenorganisaties heeft ingediend blijkt dat de NS de prijzen met 3,25 procent wil verhogen.

Volgens het contract met de overheid mag de NS de prijzen maximaal ťťn keer per jaar verhogen, en mag de prijsverhoging maximaal de inflatie plus twee procent zijn. De NS wil dit maximaal benutten, omdat de financiŽle situatie naar eigen zeggen nog niet goed genoeg is. De stijging van de prijzen zou bovendien nodig zijn om de dienstverlening verder te kunnen verbeteren.

Het definitieve besluit wordt op 1 oktober bekend gemaakt, nadat consumentenorganisaties als Rover, de ANWB en de Consumentenbond hun advies hebben uitgebracht.

Dit jaar werden de prijzen ook al twee keer verhoogd. Per 1 januari was er de reguliere prijsstijging van vier procent. Op 1 juli van dit jaar kwam daar nog eens twee procent bij, wat mocht omdat over een periode van twaalf maanden 84,4 procent van de treinen op tijd reden.

De NS mag de kaartjes nog eens twee procent duurder maken naast de 'normale' prijsstijging als over een periode van twaalf maanden 86,8 procent van de treinen op tijd heeft gereden. Aan deze eis wordt naar verwachting dit jaar niet meer voldaan.