Haaien dichter bij de kust door dode zone

Icoon Wetenschappelijk nieuws In de Golf van Mexico is sprake van een 'dode zone' van meer dan 9000 vierkante kilometer. In het zeewater in de dode zone is bijna geen zuurstof meer aanwezig, waardoor niets er kan overleven. Vissen en zwemmende krabben kunnen nog ontsnappen, maar al het andere leven zoals waterplanten en koraal is ten dode opgeschreven.

De dode zone is dertig jaar geleden ontstaan door vervuiling, en komt iedere zomer groter terug. De oorzaak zit hem in boeren in het gebied rond de Mississippi die kunstmest op basis van stikstof gebruiken. Deze kunstmest vormt een perfect voedingsbodem voor algen. De algen verbruiken alle zuurstof in het water, waardoor er niets anders meer kan overleven.

De dode zone dwingt vissen om dichter bij de kust te gaan zwemmen. Volgens wetenschappers is dit een van de belangrijkste redenen dat er de afgelopen jaren steeds meer haaien voor de kust van Texas worden geteld. Daar zijn dit jaar ook al drie aanvallen van haaien gemeld, waaronder een aanval waar we maandag over berichtten. Dit aantal is zeer hoog gezien het feit dat er sinds 1980 in totaal maar 18 aanvallen door haaien in de regio zijn gemeld.

Er wordt voorlopig nog totaal geen actie ondernomen om de dode zone te verkleinen. "De constante stroom van stikstof in de rivier blijft maar aanhouden. Dit betekent dat de dode zone ieder jaar weer verschijnt", aldus zeewateronderzoeker Nancy Rabalais.