'Taliban mogen in Pakistan trainen'

Icoon Buitenlands nieuws Volgens de Afghaanse regering is er bewijs gevonden dat militante islamitische groeperingen in Pakistan worden opgeleid. Vanuit Pakistan zouden de militanten naar Afghanistan gaan om daar tegen de Afghaanse en Amerikaanse militairen te kunnen vechten. Dit meldde The New York Times woensdag.

Amerikaanse en Afghaanse functionarissen waren er al maanden van overtuigd, maar met een verklaring van een gevangen genomen Pakistaanse jongen denken ze het bewijs gevonden te hebben. Muhammad Sohail, een 17-jarige Pakistaan, werd enkele maanden geleden gevangen genomen tijdens gevechten met de Taliban.

De jongen heeft nu in een interview, in aanwezigheid van bewakers, verklaard dat Pakistan de militanten toestaat om strijders op te leiden die daarna in Afghanistan kunnen vechten. Volgens Sohail werd hij gerekruteerd in zijn moskee om daarna in een trainingskamp vlak buiten de Pakistaanse hoofdstad Islamabad opgeleid te worden.

Sohail is niet de eerste Pakistaan die in Afghanistan is opgepakt. Volgens de Pakistaanse regering zijn landgenoten die vechten in Afghanistan echter uitzonderingen.