Uit huis gezet wegens verschil van acht cent

Bas028 had ons via de nieuws-submit te melden:

Een alleenstaande 33-jarige vrouw uit Schiedam wordt binnenkort met haar twee zoontjes van vier en zes uit huis gezet, vanwege een geschil over de huursom van welgeteld acht cent. Doordat haar huur is gestegen is de huur 8 eurocent te hoog geworden om nog in aanmerking te komen voor huursubsidie. Hierdoor vallen haar woonlasten dermate veel hoger uit dat ze nu het huis niet meer kan betalen.

De gescheiden moeder weet zich geen raad. "Volgens mij ben ik een modelhuurder", zegt ze. "Maar de gemeente denkt er blijkbaar anders over." Zojuist kreeg ze officieel het besluit medegedeeld: haar verzoek om huursubsidie is opnieuw bekeken en definitief afgewezen door het ministerie van Volkshuisvesting, die hiermee het advies van de gemeente Schiedam opvolgt.

Haar huur steeg dit jaar naar een ronde 500 euro voor haar woning, terwijl de grens voor het ontvangen van huursubsidie ligt op 499,92 euro. Boven dat bedrag is er ook wel huursubsidie mogelijk, maar dan moet de gemeente daar een beslissing over nemen. En die beslissing is negatief uitgevallen. Hierdoor loopt de vrouw in dit geval 260,80 euro per maand mis. "Zonder huursubsidie kan ik de woning niet betalen", zo zegt ze. "Acht cent. Kunnen ze dat echt niet oplossen?

Ze belde vorige week radeloos naar de gemeente, waar de verantwoordelijke ambtenaar haar verhaal geduldig aanhoorde. Het resultaat: definitieve afwijzing. "Ik heb die ambtenaar net een bloemetje gebracht, met op het kaartje: 'Bedankt voor uw inzet'. Ik hoop dat die vrouw nog kan slapen. Ik in elk geval niet.", reageerde de vrouw cynisch.

Ook de verhuurder van de huurwoning speelt hier een rol in. Deze weigert de huurprijs met acht cent verlagen. De gemeente Schiedam laat weten hun oordeel te hebben gebaseerd op een 'passendheidstoets'. "Het oordeel is negatief. Volgens de toets is het niet noodzakelijk dat zij in de betreffende woning blijft", aldus woordvoerder Helma Steekelenburg. Maar de vrouw bestrijdt dat: zo kampt één van haar twee zoontjes met gezondheidsproblemen. Ook wil ze niet dat haar kinderen door een gedwongen verhuizing naar een andere basisschool zouden moeten. In de 'passendheidstoets' van de gemeente werd ook geen gesprek met het gezin zelf uitgevoerd.