Ramp België: al uren een gaswalm

Icoon Buitenlands nieuws De zware gasexplosie van vrijdag in het Belgische Ghislenghien heeft zich mogelijk al uren van tevoren aangekondigd. In de Belgische krant Het Laatste Nieuws zegt een arbeider vandaag dat hij de directie van Diamont Boart vrijdagochtend al om 06.40 uur had gewaarschuwd voor een gaswalm. De explosie zou pas om 08.57 uur plaatsvinden. Tussen de melding en de explosie is er niemand geëvacueerd en mocht iedereen gewoon doorgaan met werken.

"Ik was al om 6.40 uur bij Diamant Boart. Ik zag gaswalmen opstijgen uit de rioolputjes en heb meteen de directie verwittigd, maar we mochten toch aan het werk", aldus Rudi Plaistier. Electrabel, het plaatselijke nutsbedrijf dat uiteindelijk de brandweer inschakelde, werd pas na acht uur gebeld. Het is inmiddels ook duidelijk dat Fluxys, de beheerder van het gasnet, op de hoogte was van de meldingen van een gaswalm. De gastoevoer werd echter pas ná de explosie afgesloten.

Het dodental van de explosie is inmiddels opgelopen tot tenminste zeventien. Zondag overleed een werknemer van het bedrijf Diamant Boart in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, zo verklaarde de personeelsdirecteur van het bedrijf.

Het is nog onduidelijk wanneer de gasleiding beschadigd is geraakt. Een aantal getuigen heeft gemeld dat de sporen op de buis erop lijken te duiden dat de schade al weken geleden is aangebracht door een graafmachine. Een verklaring voor de omvang van de explosie kan dan ook zijn dat het gas zich mogelijk al weken ondergronds heeft kunnen ophopen. Deze theorie wordt ondersteund door verklaringen van bouwvakkers die vrijdag op het terrein aanwezig waren, die allemaal ontkennen ook maar de buurt van de gasleiding gewerkt te hebben.