[update] 'Ontvoerde chauffeurs vrijgelaten'

Icoon Irak nieuwsZeven vrachtwagenchauffeurs die in Irak waren gegijzeld, zijn vrijgelaten. Dat heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse zaken gezegd. De mannen, drie Indiërs, drie Kenianen en één Egyptenaar, werden tien dagen geleden ontvoerd door een militante groep die zichzelf 'De Zwarte Banieren' noemt. Ze zijn overgebracht naar de Egyptische ambassade in Bagdad.

Er werd al enige tijd met de ontvoerders onderhandeld. Zij eisten dat het bedrijf waarvoor de chauffeurs werkten zich uit Irak zou terugtrekken. Indien deze eis niet zou worden ingewilligd, zouden de slachtoffers één voor één worden vermoord. De directeur van de firma, Saeed Dashti, weigerde op deze eis in te gaan.

Het is nog niet duidelijk of het bedrijf alsnog overstag is gegaan en of er een losgeld is betaald.

Subheader
De ontvoerde vrachtwagenchauffeurs
zijn vandaag vrijgelaten


Update 18:39 uur
Het is niet duidelijk of de gijzelaars inderdaad zijn vrijgelaten. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen.

Een Iraakse bemiddelaar die onderhandelt met de gijzelnemers, Sheik Hisham al-Dulaimi, zegt niets te weten van de vrijlating. Volgens hem kon er geen overeenkomst worden gesloten en zijn de onderhandelingen stopgezet.

De firma waar de ontvoerde chauffeurs voor werkten zegt dat ze nog niet vrijgelaten zijn en dat er nog steeds wordt onderhandelt.

Update 19:39 uur
Persbureau Reuters meldt dat de Keniaanse minister van Buitenlandse zaken volhoud dat de zeven gijzelaars zijn vrijgelaten.

Meer details volgen.