Dodental op 18 na gasontploffing

Het dodental van de gasontploffing in het Waalse Gellingen is opgelopen tot achttien. In een Parijs ziekenhuis zijn vannacht twee slachtoffers overleden aan hun verwondingen. 122 andere gewonden liggen nog steeds in ziekenhuizen in België, Frankrijk en Duitsland. Van hen zijn sommigen er zeer slecht aan toe, waardoor het dodental in de komende dagen nog op kan lopen. Bovendien worden nog steeds drie mensen vermist. Onder hen zouden zeker twee brandweerlieden zijn, maar dit is niet bevestigd.

De precieze oorzaak van de explosie is nog steeds niet bekend. Wel heeft energiebeheerder Fluxys laten weten dat alle veiligheidsnormen zijn nageleefd. De bedrijfsleiding laat het aan het parket van Doornik over om de oorzaak te achterhalen.


De explosie

Hulp uit Enschede
Enschede heeft inmiddels de Belgische autoriteiten hulp bij de nazorg en verwerking van de gasramp aangeboden. In Enschede ontplofte in 2000 een vuurwerkfabriek, waarbij 22 mensen om het leven kwamen en een complete wijk weggevaagd werd.

"Wij hebben door de ramp veel ervaring opgedaan met nazorg aan slachtoffers en nabestaanden en het verwerken van traumatische ervaringen", aldus de Enschedese wethouder A. Le Loux "We hebben al vrij kort na de vuurwerkramp binnen het college afgesproken onze ervaringen beschikbaar te stellen bij grote rampen in binnen- en buitenland. Ook onze kennis op het gebied van rampenbestrijding willen we graag delen met anderen."