Brugwachters ziek door stuntende jongeren

Icoon Binnenlands nieuwsIn Zuid-Holland melden brugwachters zich massaal ziek.“Onze tientallen brugwachters staan doodsangsten uit”, zegt J. Disco, woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. Deze angsten worden veroorzaakt door kinderen die vanaf bruggen vlak voor schepen het water induiken.

”Steeds meer bruggen worden op afstand bediend, dus staan de brugwachters machteloos als ze een kind op een haar na te pletter zien slaan op een schip. Vergelijk het met een treinmachinist die een auto op de rails ziet”, geeft Disco verder aan.

Cijfers over het ziekteverzuim zijn er nog niet, maar wel is duidelijk dat de bruggen met de grootst mogelijke moeite te bemannen zijn. Steeds meer brugwachters geven aan last te hebben van psychische klachten. De provincie heeft besloten tot het inzetten van meer buitengewone opsporingsambtenaren; deze zijn momenteel nog in opleiding.

Brugwachter Hans Hoogendoorn uit Alphen aan den Rijn weet mee te praten over de hachelijke situaties die soms ontstaan. ”Laatst hingen hier drie van die opgeschoten jongens aan m’n opengaande brug. Levensgevaarlijk. Ik laat hem niet zakken want dan klappen ze misschien op het landhoofd en zijn ze dood. Ik heb de politie gebeld, toen sprongen ze in het water. Ondertussen alle automobilisten boos omdat het zo lang duurde. Maar als ik die brug wel laat zakken en het gaat mis komen de ouders bij mij verhaal halen. Je kunt geen kant op“.

De capriolen die jongeren uithalen zijn in de loop der jaren steeds extremer geworden. Vroeger sprongen ze nog gewoon van de kant maar tegenwoordig hangen ze soms aan openstaande bruggen van wel vijf meter hoog. Naast het inzetten van extra mankracht wordt geprobeerd met het uitschrijven van boetes van 45 euro het stunten te ontmoedigen.

-
Zie ook Extra speciale controle op 'brugspringers'