Uitbraak kinkhoest op kinderafdeling AMC

Op de afdeling neonatologie, de intensive care voor kinderen, van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is deze week kinkhoest geconstateerd. De zeer besmettelijke ziekte werd bij drie medewerkers van de kinderafdeling gevonden, maar voorlopig lijken er geen baby's besmet te zijn.

 De bacterie die kinkhoest veroorzaakt De neonatologieafdeling is de meest kwetsbare afdeling van het ziekenhuis, omdat hier onder andere te vroeg geboren baby's of zuigelingen die nog niet zelf kunnen ademen liggen. Volgens Frank van den Bosch, een woordvoerder van het AMC, krijgen alle kinderen die de afgelopen twee weken op de besmette afdeling zijn geweest een antibioticakuur van twee weken.

Het gaat hierbij om 24 baby's op de afdeling zelf en tien op de kraamafdeling, vijftien baby's die inmiddels zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis en zeven zuigelingen die al uit het ziekenhuis ontslagen waren. De ouders van de betrokken kinderen zijn gisteren op de hoogte gebracht.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie, en kan snel via hoesten verspreid worden. Het meest direct gevolg van een besmetting bestaat uit enorme hoestbuien die weken of zelfs maanden kunnen aanhouden. Voor kinderen zijn deze hoestbuien erg uitputtend, waarbij makkelijk blijvende longschade kan ontstaan.

Foto: de bacterie die kinkhoest veroorzaakt.