Ministerie zorgt voor chaos woningisolatie Schiphol

Icoon Binnenlands nieuws Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is direct verantwoordelijk voor de chaos en de overschrijding van het budget van de grootschalige woningisolatie rond Schiphol. Dit stelt de Algemene Rekenkamer in een vertrouwelijk rapport waaruit de Volkskrant vandaag citeert. De kosten van het isolatieproject werden oorspronkelijk begroot op 253 miljoen euro maar worden nu geschat op 800 miljoen euro.

De Rekenkamer stelt dat er zich 'onregelmatigheden' hebben voorgedaan bij het afsluiten van contracten met een ingenieursbedrijf en een aantal aannemers. Ook ontbraken er een aantal belangrijke 'sturingselementen', zoals bijvoorbeeld 'een programma van eisen', 'een taakstelling', 'een uitvoerbaar budget', een 'uitvoerbare planning' en 'goede voortgangsrapportages'.

Dat het gebied waarin omwonenden geluidsoverlast ondervonden groter zou worden met de ingebruikname van de Polderbaan werd ook niet meegenomen in de planning en het budget. Deze misstanden vonden volgens de Rekenkamer plaats onder de directe verantwoordelijkheid van de vorige minister Tineke Netelenbos en de huidige staatssecretaris Melanie Schultz.

In 1997 werd begonnen met de grootschalige isolatie van 7.000 woningen in 32 woonkernen rond Schiphol. Hierbij krijgen woningen vaak nieuwe ramen of isolatie onder het dak. Tot 1999 was Schiphol hier zelf voor verantwoordelijk, en werden er ook fouten gemaakt. De overheid heeft volgens de Rekenkamer echter de kans aan zich voorbij laten gaan om de kosten daarvan op Schiphol te verhalen.

Vanwege de ruim drievoudige overschrijding van het budget is het project al enige tijd stilgelegd.