De 'Hennies' na vijf jaar gescheiden

Hennie van Doeselaar en Hennie Idzes, beter bekend als de Hennies, zijn gescheiden. Het zwakbegaafde stel, dat beroemd werd dankzij hun Turkse drugssmokkelavontuur, trouwde vijf jaar geleden in de cel in Istanbul waar ze op dat moment gevangen zaten.

De Hennies werden in maart 1998 door hun buurvrouw Popcolien B. uitgenodigd voor een reisje naar Turkije. Op het vliegveld in Istanbul bleek echter dat ze in het bezit waren van vijf kilo heroine. Al snel werd duidelijk dat de twee niet het doorsnee type drugskoerier waren. Toch werden ze veroordeeld tot tien jaar cel. De Hennies werden nationale beroemdheden en heel Nederland leefde dan ook mee toen ze in juni 1999 trouwden.

Het Turkse avontuur duurde ruim 22 maanden. Mede door de druk van acties als 'Help de Hennies', gelobby van kamerleden en het gebrek aan bewijsmateriaal werden ze in januari 2000 vrijgelaten. Popcolien B. bleek later lid te zijn van een organisatie die zwakbegaafden ronselt voor drugssmokkel. Ze werd veroordeeld en moest het echtpaar 150.000 euro smartegeld betalen. Deze zaak loopt nog in hoger beroep.

De Hennies zijn hun avontuur nooit te boven gekomen. Ze hebben nog steeds angstaanvallen en staan onder psychiatrische behandeling. Hun herinneringen aan de Turkse cel, waar ze getuige waren van moord en corruptie, hebben hen uiteindelijk uit elkaar gedreven. De Hennies geven aan dat ze nog wel veel van elkaar houden en elkaar zeker blijven steunen.