Veel klachten over reclame Frits Bom

De Reclame Code Commissie (RCC) behandelt momenteel een regen van klachten tegen een reclamespotje van het bedrijf Becam. Daarin probeert oud tv-consumentenman Frits Bom als 'De Leningman' leningen te slijten. Veel tv-kijkers menen dat het spotje in strijd is met de Nederlandse Reclame Code. Die bepaalt onder meer dat radio en tv-reclame duidelijk te onderscheiden moet zijn van de rest van de programmering.

Frits Bom presenteerde in het verleden onder andere 'De Vakantieman'. Daarin nam hij het op voor gedupeerde vakantiegangers en stelde misstanden aan de kaak. De reclame van Becam vertoont grote overeenkomsten met dat programma van Bom. Zelfs de piccolo, die in de 'Vakantieman' een reis weg gaf, is aanwezig. Ook het publiek op de tribune doet, net als bij eerdere programma’s van Bom, actief mee.


Frits Bom als de Leningman

Oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting, nu in dienst van Becam, is van mening dat Bom en Becam niets verkeerd doen. ''Het is een mooie, flitsende reclame. Bovendien is het programma De Vakantieman alweer jaren van de buis.'' De RCC behandelt de klacht op 17 augustus.

Becam is onderdeel van de DSB-groep van Dirk Scheringa. Reclames over leningen daarvan wekten in het verleden ook al grote irritatie bij kijkers.