Puistje-bacterie ontrafeld

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Een medicijn tegen jeugdpuistjes is waarschijnlijk zeer dichtbij gekomen. Duitse wetenschappers van de universiteiten van GŲttingen en Ulm en het Institut Pasteur in Parijs hebben de genetische code van de acne-bacterie gekraakt. Deze bacterie, Propionibacterium acnes, veroorzaakt de puistjes. Farmaceutische bedrijven kunnen nu op zoek gaan naar een middel tegen puistjes.

Omdat de bacterie een goede overlever is, heeft 80 procent van de pubers in de Westerse landen er last van. De bacterie blijkt te bestaan uit 2333 genen. Uit de eiwitten die deze produceren, kunnen de mechanismen worden afgeleid die huidaandoeningen veroorzaken. Ook wordt de bacterie verantwoordelijk gehouden voor onder meer hoornvliesontsteking en galstenen.

De puistjes ontstaan doordat P. acne zich vastklemt aan zijn gastheercellen. Het scheidt een enzym uit dat vetzuren uit de huid losmaakt. Andere door de acne-bacterie geproduceerde eiwitten veroorzaken vervolgens de ontstekingen.

Toch zal het nog wel even duren voordat er een nieuw medicijn tegen puistjes komt. "De resultaten van dit onderzoek zijn niet rechtstreeks te vertalen naar bruikbare geneesmiddelen. Daar zit nog wel een aantal stappen tussen", zo zegt medisch microbioloog Tjaco Ossewaarde van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.