Uitgezette asielzoekers vermoord

impulsia had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsAmnesty international meldt dat twee door Nederland afgewezen en uitgezette Somalische asielzoekers, kort na terugkeer in hun vaderland zijn vermoord. Het gaat om Mohamed Yahya en Abdinassir Abdulatif. Beiden behoorden tot de groep van 26.000 asielzoekers die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wil uitzetten.

Yahya behoort volgens Amnesty tot een etnische minderheid en werd in mei teruggestuurd. Kort na aankomst in zijn land werd hij vermoord. Abdulatif werd ook in mei teruggestuurd en in juni ontvoerd en vermoord.

Het ministerie van Justitie kan volgens een woordvoerder niets over de zaak zeggen omdat 'de relatie tussen lotgevallen en het Nederlandse terugkeerbeleid niet te leggen is.'

Nadat de Raad van State uitspraak had gedaan in de zaken van drie SomaliŽrs die hun uitzetting aanvochten, in verband met de onveilige situatie in hun thuisland, besloot Nederland begin juni bepaalde groepen uitgeprocedeerde SomaliŽrs tijdelijk niet uit te zetten. Het gaat om SomaliŽrs die terugmoeten naar het noorden van het land, behoren tot een minderheid en daar geen familiebanden hebben. Dit geldt voor maximaal een jaar.