Steeds meer dak- en thuislozen

Steeds meer mensen maken gebruik van de dak-en thuislozenopvang van het Leger des Heils. Het aantal daklozen dat afgelopen vijf jaar gebruik maakte van de nachtopvang is met 36 procent gestegen. Het Leger dat volgens eigen zeggen ongeveer een kwart van de daklozen opvangt, geeft aan dat in die periode 21.404 mensen om onderdak hebben gevraagd.

Door geldgebrek raken steeds meer mensen hun woning kwijt en komen hele gezinnen op straat te staan. Bijna duizend kinderen jonger dan twaalf hebben geen dak boven hun hoofd. Dat geldt ook voor meer dan zevenhonderd bejaarden. Ze brengen de nacht door op campings, in centra voor nachtopvang of buiten op straat.

“De overheid is onvoldoende op de hoogte van de specifieke kenmerken en behoeften van een grote groep kwetsbare mensen. Daardoor krijgen zij niet de zorg en begeleiding waar zij recht op hebben”, aldus luitenant kolonel van het Leger des Heils, mevrouw Voorham.

Agnes Kant, kamerlid van de SP, deelt deze mening. In 2002 nam zij het initiatief voor het actiecomite Onderdak dat de problemen binnen twee jaar wilde oplossen. Maar de plannen hebben nauwelijks ergens toe geleid; ondanks het enthousiasme waarmee ze destijds werden ontvangen. ”De problemen zijn alleen maar groter geworden”, aldus Kant.