Spaanse politie negeert auto verdachten aanslagen Madrid

Icoon Buitenlands nieuws De Spaanse politie heeft drie maanden lang een gestolen huurauto genegeerd die gebruikt is door verdachten van de aanslagen in Madrid afgelopen maart. Hierdoor is een deel van het bewijsmateriaal verloren gegaan. De auto bevond zich vlakbij een andere auto die door de verdachten was gebruikt en die wel meteen op 11 maart gevonden werd. In deze tweede auto bevond zich onder andere een koffer gevuld met patronengordels, een wekker en cassettebandjes met oproepen tot de 'heilige oorlog'.

De politie werd in juni gebeld door een omwonende van een parkeerplaats in Alcalá de Henares, waarvandaan drie van de vier treinen die later in Madrid zouden ontploffen vertrokken waren. Ze vond het verdacht dat een Skoda Fabia niet meer gebruikt leek te worden. Een verband met de Renault Kangoo die dertig meter verderop was teruggevonden met onder andere ontstekingsmechanismen en jihadbandjes ontging de politie.

Wel wisten ze snel te achterhalen dat de Skoda een huurauto van Hertz was, en dat deze in september al in Benidorm was gestolen. Hierop liet Hertz de wagen weghalen en grondig reinigen, zodat deze opnieuw gebruikt kon worden. Toen de koffer ontdekt werd, werd meteen de politie gewaarschuwd. Er waren toen echter al veel sporen verloren gegaan. Uit DNA onderzoek bleek later dat de auto door tenminste twee verdachten van de aanslagen gebruikt was.

Minister Jose Antonio Alonso van Buitenlandse Zaken liet zondag weten een grondig onderzoek in te stellen naar de misstanden. Wel was hij tevreden met de efficiëntie van het onderzoek nadat de koffer eenmaal gevonden was. "Vanaf het moment dat de koffer is geopend heeft de politie feilloos gewerkt."