Britten richten anti-moslimterreurgroep op

Groot-Brittanië gaat een nieuwe speciale eenheid oprichten die zich gaat richten op moslimterreur, zo meldt de Sunday Telegraph. De groep moet gaan infiltreren in bewegingen als al-Qaeda.

De eenheid mag overal ter wereld opereren en moet samenwerken met de Britse elite-eenheden SAS (Special Air Service) en SBS (Special Boat Service). Ook zal worden samengewerkt met bevriende buitenlandse organisaties zoals de CIA en de Mossad. De missie zal zijn om direct te infiltreren met eigen agenten, of om bestaande leden van terreurgroepen om te turnen in geheimagenten.

Bij de oprichting van de groep zal worden geput uit de ervaring en ex-leden van de Joint Communications Unit Northern Ireland. Deze heeft in Ulster meer dan 20 jaar geopereerd. De eenheid, welke samenwerkte met de SAS en MI5, perfectioneerde de spionagekunst op stedelijke en plattelandsgebieden en creëerde een netwerk van dubbelagenten die de Britse veiligheidskrachten van terreurinfo voorzagen.

De rekrutering is reeds begonnen en de vrijwilligers moeten een intensieve training van een half jaar ondergaan, waarin ze onder meer leren te spioneren, in het geheim te communiceren en om te gaan met een groot arsenaal aan wapens. Voorrang zal echter worden gegeven aan hen die makkelijk kunnen infiltreren binnen Islamitische terreurgroepen. De geschiktheid tot vechten is van minder belang, in tegenstelling tot wat bijvoorbeeld bij de rekrutering van SAS-leden het geval is.