Soedan: ''Men wil enkel islam bestrijden''

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:

President Omar al-Bashir van Soedan heeft tegen zijn aanhangers gezegd dat de internationale gemeenschap de islam in zijn land wil bestrijden. De campagne die nu op gang is gekomen om de situatie in Darfur aan de kaak te stellen, is volgens hem een dekmantel om de groei van de islam in Soedan te kunnen laten ontsporen.

Volgens de Verenigde Naties zijn in anderhalf jaar tijd bij de etnische zuiveringen ten minste 30.000 en mogelijk al 50.000 mensen om het leven gekomen. De regering van Soedan houdt het er op hooguit 5.000. Amnesty international wees afgelopen week in een rapport op het feit dat in Darfur massale verkrachtingen van vrouwen en meisjes plaatsvinden, gepleegd door de Arabische Janjawid-milities. De mensenrechtenorganisatie houdt de regering van Soedan daar rechtstreeks voor verantwoordelijk.

De hele crisis begon ongeveer 16 maanden terug, toen drie Afrikaanse stammen in Darfur de wapens opnamen tegen de centrale regering van Soedan, die wordt gedomineerd door een Arabische elite. Zij stuurden het leger en de Arabische Janjawid-milities naar Darfur. De VN beschuldigt die milities van het uitmoorden van de zwarte Afrikanen.


Minister Bot
Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft tegen zijn Soedanese collega Ismail gezegd dat Soedan meer moet doen om de bevolking van Darfur te beschermen. Ismail was in Den Haag omdat Nederland voorzitter is van de Europese Unie.

Ismail zei zich te ergeren aan de toenemende druk op zijn land. Vooral uitlatingen van Engeland over een mogelijk militair ingrijpen waren tegen het zere been. Hij benadrukte dat zijn land pas drie weken geleden met de VN afspraken heeft gemaakt over hulpverlening, mensenrechten en veiligheid.

Bot zei na afloop dat als de situatie in Darfur niet zienderogen verbetert, verdere sancties door de internationale gemeenschap bijna zeker zullen worden genomen. Hij zal zijn Europese collega's, die maandag onder zijn voorzitterschap bijeenkomen, laten weten dat een stevige waarschuwing aan het adres van Soedan op zijn plaats is.