Werkloosheidscijfer Irak stijgt naar 70 procent

Icoon Irak nieuwsUit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Bagdad blijkt dat het werkloosheidscijfer in Irak inmiddels de 70% heeft bereikt. Als reden wordt de verslechterende veiligheidssituatie en de haperende wederopbouw van het land gegeven. Door de hoge werkloosheid is er een nieuw fenomeen in Irak ontstaan, het private uitzendbureau.

Subheader
Werkloze Irakezen protesteren voor de
Amerikaanse ambassade in Irak


Deze bureaus beloven werk in Libië en de Arabische Golfstaten. Elke ochtend staan lange rijen wanhopige Irakezen voor de deuren, in de hoop werk te krijgen. Elke sollicitant moet omgerekend 50 dollar inschrijfgeld betalen. Als het bureau geen werk voor de sollicitant kan vinden, dan krijgt deze 50 procent van het bedrag terug.

Abd Al-Hamid Abd, een inwoner van Bagdad, stelt: ''Alle mensen die ik ken en die hebben gesolliciteerd, vertelden dat hun sollicitatie niets opleverde. Zij denken dat het inhouden van 50 procent van het sollicitatiegeld het enige doel is van de bureaus. Toch heb ik gesolliciteerd. Ik geloof in iedereen die me hoop geeft''.

Eigenlijk is er alleen maar werk te vinden via de Amerikaanse bezettingsautoriteit of bedrijven die zich aan de Amerikanen verbonden hebben, maar veel Irakezen hebben daar moeite mee.

Subheader
Elke dag staan honderden Irakezen in
de rij om een baantje te bemachtigen