Nieuwe limousine voor Beatrix

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Koningin Beatrix zal dit jaar nog haar officiële dienstauto, een verlengde Ford Scorpio, inruilen voor een eveneens verlengde Volvo S80. Momenteel zijn de twee donkerblauwe Volvo's, die worden gebouwd door het Zweedse Nilsson Special Vehicles, al bijna klaar. "Hij is gelakt en ook het interieur is al bijna helemaal aangepast, overeenkomstig de wensen van de koningin", aldus Nilsson

De aankoop wordt ook door de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd. In tegenstelling tot de rest van het wagenpark van de Koninklijke Stallen gaat het deze keer niet om een leaseauto. "Hij wordt gekocht", aldus de RVD. Over de aankoopprijs zal BTW worden betaald maar niet de luxebelasting BPM waarvan de koningin vrijstelling heeft. Door de vrijstelling wordt al gauw zo'n 10.000 euro bespaard.

De Volvo S80, die te koop is vanaf 38.190 euro, wordt in de standaardversie al gebruikt als dienstauto door onder anderen Willem-Alexander. De verlengde S80 is echter ruimer qua beenruimte en heeft verder extra hoge ramen waardoor het publiek goed zicht op de vorstin heeft. Of de auto's ook worden bepantserd is niet bekend, van de zes jaar oude Ford Scorpio is bekend dat er nauwelijks extra beveiliging is aangebracht.

Voor privé-gebruik wordt door de Oranje's ook veel gebruik gemaakt van Volvo's auto's. Zo rijdt Beatrix in de V70 XC, een stationwagon met vierwielaandrijving. Willem-Alexander en Máxima maken voor privé graag gebruik van hun Volvo XC 90, een luxe terreinwagen.

Beatrix nieuwe Volvo
Beatrix nieuwste aankoop: verlengde Volvo S80