Doden door onhygiŽnische omstandigheden slachthuizen

Icoon Medisch nieuwsUit een onderzoek van de afdeling volksgezondheid en voedselveiligheid van de Universiteit Utrecht blijkt dat er jaarlijks honderd mensen sterven omdat ze met bacteriŽn besmet vlees eten. Dat komt door de onhygiŽnische omstandigheden in slachthuizen. Indirect overlijden verder nog eens driehonderd mensen aan infecties.

In het besmette vlees zitten bacteriŽn als Salmonella, Campylo-bacter en E.Coli. Jaarlijks worden hierdoor 5000 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Meer dan twee miljoen Nederlanders krijgen door het besmette vlees hevige koorts of diarreeaanvallen.

Volgens onderzoeker Byod Berends hebben vleeskeuringen geen zin omdat er niet op bovenstaande bacteriŽn wordt gecontroleerd. ''Keurmeesters kijken alleen van buiten hoe het vlees eruit ziet, overigens geheel in overeenstemming met de door de overheid voorgeschreven wetten. Maar van buiten zie je de besmetting niet'', aldus Berends.

Het probleem is volgens hem makkelijk aan te pakken. ''Eenvoudige ingrepen zoals een ontsmetting van vlees door een behandeling met melkzuur kan 99 procent van deze doden en zieken voorkomen. Het vlees verandert niet van smaak en een kilo vlees kost hooguit een paar eurocent extra door de behandeling die in Amerika al wel wordt toegepast''. Deze methode is nu nog verboden in Nederland.