Ketchupgooiers veroordeeld tot celstraf

De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de twee vrouwen die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken & Integratie besmeurden met ketchup veroordeeld tot 11 dagen cel, en een voorwaardelijke straf van één week met een proeftijd van twee jaar. Er was vier weken celstraf geëist, waarvan twee weken voorwaardelijk.

De opgelegde celstraf is gelijk aan het voorarrest, zodat de twee niet opnieuw de cel inhoeven. Het ketchupduo kwam overigens niet opdagen bij de rechtszaak. Ook hun namen zijn niet officieel bekend. Officieus circuleren de namen van de activisten Agnes Wijbrands en Elisabeth K. De dames vinden het allemaal wel genoeg" lieten hun advocaten weten. ''Zij begrijpen niet dat er zoveel commotie om een beetje ketchup is ontstaan. De vrouwen worden als staatsgevaarlijke monsters neergezet".Het veroordeelde duo tijdens de actie

Officier van Justitie van Dam zei dat de rechter een duidelijk signaal moest afgeven aan de samenleving: ''Dit kun je niet meer zien als een ludieke actie na de moord op Pim Fortuyn. We moeten de tendens veranderen dat het normaal is om geweld te gebruiken tegen een publiek persoon waar je van mening mee verschilt".

De rechter acht bewezen dat beide vrouwen zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging en verzet tegen hun arrestatie. Degene die de minister met ketchup besmeurde moet bovendien de stomerijkosten vergoeden.

Sympathisanten
Buiten het gerechtsgebouw werden vijf aanhangers van het ketchupduo gearresteerd. Zij spoten uitgebreid met ketchup en mayonaise in het rond, om aan te geven dat volgens hun een dergelijke manier van actievoeren geen misdaad is. De parketpolitie greep samen met het Amsterdamse korps echter in, en maakte middels de arrestaties een eind aan het gesmijt met mayonaise en ketchup.