Verbod op Absint buiten werking gesteld

andromeda1968 en Soushkin hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Nederland mag van nu af aan weer absint verkocht worden. Het groene drankje werd in 1909 verboden omdat het de stof thujon bevat, hetgeen een gelijksoortige hallicunerende werking als mariuhana zou geven. De rechtbank in Amsterdam stelde de wet vandaag buiten werking, in een rechtszaak die was aangespannen door de Amsterdamse slijter Menno Boorsma. Hij weigerde een boete te betalen van 450 euro voor de verkoop van absint en wilde het oordeel van de rechter hierover.

Absint is in de meeste landen van Europa niet verboden. De productie is ook niet meer hetzelfde als begin vorige eeuw, toen vaak groenkleurige insektendoder, koperacetaat en ammonia werden toegevoegd. Tegenwoordig is absint een alcoholhoudende drank met een behoorlijk hoog percentage. Smaak en kleur worden bepaald door uiteenlopende kruiden zoals anijs, venkel en melisse. Belangrijk bestandsdeel is het uiterst bittere vermoutkruid (absint), wat de thujon bevat en dus voor de hallucinerende werking verantwoordelijk is. Het toegelaten gehalte is gering, zodat het effect minimaal blijft.

De Amsterdamse rechtbank vindt dat het Nederlandse verbod ingehaald is door Europese regels. Absint mag worden verkocht zolang de werkzame stof binnen de Europese norm blijft.

In de rechtbank in Amsterdam vierde de geëmotioneerde Boorsma de uitspraak op de enige gepaste wijze: met een fles absint. Boorsma zegt dat je eerder dronken wordt van absint, dan high: ''Het is gewoon een drankje dat een alcoholpercentage tussen de 50 en 75% bevat, afhankelijk van het merk. Wie er te veel van drinkt zal zeker dronken worden en dat is niet goed voor je, maar teveel is nooit goed".

Absint werd vroeger gedronken door bijvoorbeeld Vincent Van Gogh; hij zou onder haar invloed zijn oor hebben afgesneden. De schilder Manet kreeg zijn inspiratie van haar. Ook Oscar Wilde en Baudelaire konden geen genoeg van haar krijgen.


Absint, een kruid dat 1,5 meter hoog kan worden


-
Meer info over absint.