Te veel zonnen blijkt verslavend

Wie regelmatig behoefte heeft om in de zon of onder een zonnebank te liggen heeft kans hieraan verslaafd te zijn. Het ultraviolette licht dat afkomstig is van zonlicht maakt in het menselijk lichaam een stofje aan dat ontspannend werkt.

De Amerikaanse Universiteit van Wake Forest publiceerde deze opmerkelijke uitkomst na een uitgebreid onderzoek. Een van de conclusies was dat mensen met een door de zon of zonnebank gebruinde huid vaak een verslaafde reactie vertonen. Dit leidt onder meer tot het vergeten van de risico's die te veel ultraviolet licht met zich meebrengt.

De stof die het lichaam onder invloed van zonlicht maakt is endorfine, dat dezelfde werking heeft als opium en heroÔne, aldus de onderzoekers. Behalve een pijnonderdrukkend gevoel wekken ze euforie en en een gelukmakend gevoel op.

De test werd gedaan onder veertien volwassenen waarbij twee zonnebanken werden gebruikt, ťťn met en ťťn zonder ultraviolet licht. Voor en na de test werd de stemming van de deelnemers gemeten en wat bleek: het ultraviolet licht werkte meer ontspannend. De deelnemers verlangden dan ook meer naar deze zonnebank.