'Premier Irak vermoordde zes gevangengen'

Holland-hardcore en Zero-Cool hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In een verklaring van twee Irakezen aan het Australische dagblad The Sydney Morning Herald wordt de nieuwe premier van Irak, Iyad Allawi, beschuldigd van het recentelijk executeren van zes gevangenen in een zuidwestelijke buitenwijk van Bagdad. De twee Irakezen die ooggetuigen van de moord waren, verklaarden dat Allawi in de gevangenis van al-Amariyah verscheen waar hij een zestal gedetineerden tegen een muur liet zetten en ze vervolgens eigenhandig doodschoot.

Tegen de vele omstanders verklaarde Allawi dat de slachtoffers werden verdacht van het plegen van aanslagen. De mannen zouden ieder zeker vijftig mensen hebben vermoord en daarom verdienden zij erger dan de dood. Tot grote verbazing van de omstanders trok Allawi vervolgens een vuurwapen en schoot de zes Irakezen door het hoofd. Allawi hoopte door zijn optreden de politie meer duidelijkheid te verschaffen hoe om te gaan met opstandelingen.

Onder de geschokte omstanders waren vier Amerikaanse militairen en twaalf Irakese politiebeambten. Het voorstel om de gevangenen dood te schieten kwam van de interim-minister van Binnenlandse Zaken Falah al-Naqib die ook een toeschouwer was.

"De gevangenen stonden tegen de muur en wij stonden op de binnenplaats, toen de minister van Binnenlandse Zaken Naqib zei dat hij ze ter plekke zou willen doodschieten. Allawi zei toen dat ze iets ergers dan de dood verdienden. En toen trok hij plotseling een pistool en opende het vuur op ze," aldus de verklaring van de ooggetuigen. Na afloop werd Allawi door Naqib gefeliciteerd met de executies.

Zowel het bureau van Allawi als van Naqib ontkent de beweringen van de Australische krant. Zo zou Allawi nooit in de gevangenis van al-Amariyah zijn geweest en ook draagt hij geen wapen.

De getuigen van The Sydney Morning Herald wilden met hun verklaringen niet het gedrag van Allawi aan de kaak stellen. Ze waren juist enthousiast over Allawi's doortastendheid. "Die criminelen waren terroristen. Dat waren de lieden die bommen leggen." Een ooggetuige was zelfs van mening dat iedere terrorist in Irak dezelfde straf zou moeten krijgen.