Verenigde Staten ontwikkelen superbom

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse luchtmacht heeft bekend gemaakt dat de Verenigde Staten een nieuwe bom ontwikkelen. De 'Massive Ordnance Penetrator' (MOP) is 13.600 kilogram zwaar en is bedoeld om ondergrondse doelen te vernietigen, die te diep liggen voor gewone explosieven. De bom moet zelfs de beruchte moeder alle bommen, de 'Massive Ordnance Air Blast' (MOAB) doen verbleken.

De nieuwe bom past nog net in het bommenruim van de bommenwerpers B-2 en B-52. Dit in tegenstelling tot de MOAB, die zů groot is dat het alleen in langzame transportvliegtuigen kan worden vervoerd. Een ander verschil tussen de MOP en de MOAB is dat de MOAB een fragmentatiebom is, bedoeld voor aanvallen boven de grond. Hij is in staat een gebied van enkele honderden meters in de as te leggen. De MOP is vooral gericht op penetrerend vermogen.

De nieuwe bom wordt de zwaarste van dit moment, maar niet de zwaarste aller tijden. In de Koude Oorlog waren de intercontinentale B-36 bommenwerpers uitgerust met bommen van 20.000 kilo. Die werden, net als de MOAB, echter nooit gebruikt.