China gaat ongewilde meisjes beschermen

Chinese ouders die er bewust op aan sturen hun enig toegestane kind een jongen te laten worden, kunnen voortaan rekenen op hogere straffen. De Chinese overheid heeft deze maatregelen van kracht laten worden naar aanleiding van schokkende demografische cijfers. Hieruit blijkt dat er op de 100 meisjes 117 jongens in China worden geboren. In sommige regio's is de verhouding zelfs al 100:140. Hierop heeft de Chinese Nationale Bevolkingscommissie besloten intensiever voor te lichten en hogere straffen uit te delen.

Sinds 1982 geldt er een ÚÚnkindpolitiek in China. Deze maatregel werd toen genomen om de bevolkingsgroei tegen te gaan. Sindsdien blijken er in verhouding steeds meer jongens te worden geboren. In veel Chinese gezinnen, zeker op het platteland, wordt een jongen hoger aangeslagen dan een meisje. Daarom sturen veel gezinnen aan op de geboorte van een jongen.

Niet alleen worden veel meisjes al verwijderd wanneer ze nog niet geboren zijn, ook zijn er veel gevallen van meisjes die te vondeling worden gelegd of die worden verkocht aan mensenhandelaars. China ontkent trouwens dat hun geboortepolitiek iets te maken heeft met de demografische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. De regering van het communistische land wijst erop dat ook in andere Aziatische landen aanzienlijk meer jongens dan meisjes worden geboren.