Grote zonnevlam stevent af op de aarde

De zon heeft een krachtige X2-klasse zonnevlam uitgestoten op 15 juli. De explosie vond plaats om 2:40 Nederlandse tijd, en spuwde een massa uitbarsting vanuit de corona van de zon de ruimte in. Dit hebben satellieten waargenomen.

De protuberans, een zonnevlam, kwam uit zonnevlek 649 en stuurt mogelijk met hoge snelheid geladen deeltjes richting de aarde. De deeltjes komen aan op 16 juli, en kunnen in de hoge- en midden-hoogtegraden aurora's veroorzaken, in Nederland bekend als het Noorderlicht.

Er zal de komende dagen waarschijnlijk veel zonneactiviteit blijven. Zonnevlek 649 heeft een verstrengeld "beta-gamma-delta" magnetisch veld dat energie bevat om nog meer X-klasse zonnevlammen teweeg te brengen. Tevens bevindt zich ook aan de niet-zichtbare zijde van de zon een grote zonnevlek. Door de draaiing van de zon zal deze zonnevlek op 17 juli in het zichtbare gebied van de zon komen. De zonnevlek op de achterkant van de zon is waargenomen met een speciale technologie die trillingen in de zon detecteert.

Zonnevlekken veroorzaken niet alleen het Noorderlicht, maar kan ook voor ongemakken zorgen. De NOAA meldt dat er een sterke kans is op radio-blackouts in de komende 24 uur. Op deze site is ook te zien tot in welke gebieden het Noorderlicht te zien is, en gegevens over de zonnewind. Wellicht zien we de aurora borealis zelfs in Nederland op 16 juli.

Update 18:20

Spaceweather.com heeft de informatie op haar site gewijzigd, en meldt nu dat de explosie geen deeltjesuitbarsting richting de aarde teweeg heeft gebracht.