Racist in BelgiŽ wordt stemrecht ontnomen

BelgiŽ wil mensen die veroordeeld worden wegens racisme vijf tot tien jaar hun burgerrechten ontnemen. Dat houdt onder meer in dat men niet mag stemmen maar ook niet gekozen kan worden. De regering-Verhofstadt wil op deze wijze het toenemende racisme en jodenhaat tegengaan.

Onlangs werd BelgiŽ opgeschrikt door enkele racistische en antisemitische incidenten, waarbij onder meer drie Vlaamse extreemrechtse activisten een asielzoekerscentrum bestormden en islamitische asielzoekers mishandelden. Ook werden in Antwerpen joodse jongeren belaagd door jonge Noord-Afrikanen.

De Belgische regering wil verder meer aandacht geven aan bestrijding van racisme in het onderwijs. Tevens moet middels een tien-puntenplan verspreiding van haatdragende teksten via internet beter aangepakt worden.

Belgische posterijen krijgen de opdracht steviger te controleren op de verspreiding van racistisch getinte pamfletten. Tenslotte moet de Belgische Staatsveiligheid gerichter moskeeŽn gaan screenen op uitingen van racisme en jodenhaat.