Nederlandse militairen in de fout op Antillen

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat Nederlandse militairen op de Antillen zich op grote schaal te buiten gaan aan zaken als drugshandel, zware mishandeling, bedreiging, vernieling en diefstal. Tot nu toe zijn dit jaar al 15 militairen gearresteerd wegens de handel in drugs; 30 anderen voor overige misdrijven.

Volgens de marine zijn dit jaar inmiddels 8 mariniers naar Nederland teruggestuurd vanwege drugshandel of -bezit. Vorig jaar was dat aantal pas aan het eind van het jaar bereikt. Mariniers die worden betrapt op het bezit van softdrugs krijgen een waarschuwing en worden teruggestuurd naar Nederland vanwege de voorbeeldwerking. Als ze voor een tweede keer worden betrapt, volgt ontslag. Als harddrugs worden aangetroffen volgt automatisch ontslag, zo laat een woordvoerder van de marine weten.

Op de Antillen zitten zo'n 300 mariniers en nog zo'n 700 andere militairen van de marine. Ze zitten er onder meer om de drugshandel te bestrijden. Volgens de marine worden de militairen uitvoerig gewaarschuwd voor de verleidingen op Curašao en Aruba, waar drugs vrij gemakkelijk te krijgen zijn.