Scam-oplichter trapt in eigen truc

Tijmons had ons via de nieuws-submit te melden:

Veel mailgebruikers hebben het wel eens ontvangen, een verzoek van een hooggeplaatste Nigeriaan om de beschikking te krijgen over een bankrekening met als doel miljoenen aan zwart geld naar het buitenland te sluizen. Met een forse beloning voor degene die zijn rekening ter beschikking stelt. Om het geld vrij te krijgen is echter een paar duizend dollar nodig dat de betreffende hooggeplaatste Nigeriaan niet voorhanden heeft. Of u even wilt lappen...

Degenen die erin trappen zien uiteraard hun geld nooit meer terug. Noch zullen ze ooit de beloofde miljoenen ontvangen. Het verschijnsel, ook wel scam of 419-fraude genoemd, heeft al diverse naÔeve mailgebruikers flink opgelicht.

Een Engelse scambaiter, iemand die er een sport van maakt scamverzenders zo lang mogelijk aan het lijntje te houden door een maildiscussie aan te gaan, gaf een zogenaamde Nigeriaanse prins onlangs een koekje van eigen deeg. Op een verzoek van Prince Joe Eboh reageerde scambaiter 'Mike' als pater Hector Barnett van de Kerk van het Genootschap van de Rode Borst. Hij bood aan Eboh te helpen, mits deze een toegewijd volgeling van zijn kerk zou worden. Als bewijs moest deze een foto zenden van zichzelf met een roodbeschilderde borst.


Prince Joe Eboh
Prince Joe Eboh met beschilderde borst

Eboh voldeed aan het verzoek, en stuurde de pater een nieuwe mail waarin hij aandrong op 18.000 dollar die hij nodig had om de miljoenen vrij te krijgen. Mike reageerde met de boodschap dat dat geen probleem was, maar dat hij eerst 80 dollar wenste te ontvangen voor het lidmaatschap van zijn kerk. De verrassing was groot toen deze het geld ook nog stuurde.

'Minnie Mowse'
Helaas voor Prince Joe Eboh, pater Hector Barnett verliet plotseling zijn kerk nadat hij ging twijfelen aan het geloof door de dood van vriendin 'Minnie Mowse'. Barnett sloot zich aan bij een rondreizend circus. Eboh bleef lange tijd corresponderen met de rondtrekkende Barnett en een zogenaamde andere pater van de Kerk van het Genootschap van de Rode Borst. Zonder zijn geld ooit terug te zien. Mike laat weten het geld aan een liefdadigheidsinstelling te hebben overgemaakt.

-
Zie de volledige mailwisseling.