Commissie-Butler: 'Blair treft geen blaam'

Icoon politiek buitenland nieuwsDe commissie-Butler heeft zojuist het rapport over de Britse inlichtingendienst gepresenteerd. De commissie, onder leiding van onderzoeker Lord Butler, onderzocht de afgelopen vijf maanden de werkwijze van de Britse inlichtingendiensten met betrekking tot informatie over het Iraakse wapenarsenaal. Volgens Butler heeft de regering-Blair de informatie over het wapenarsenaal van Irak niet opzettelijk verdraaid om een aanval op Irak te rechtvaardigen.

In het rapport staat dat Saddam Hussein vermoedelijk geen massavernietigingswapens bezat en dat de inlichtingendiensten hun informatie onvoldoende geverifieerd hebben. Er zijn geen bewijzen gevonden dat de Britse premier Blair met opzet gebruik heeft gemaakt van onjuiste informatie. De commissie-Butler concludeert verder dat de gezamenlijke Inlichtingencommissie (JIC) niet had mogen stellen dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon inzetten, omdat de bron van die informatie niet betrouwbaar was. De Britse regering nam die informatie over in een rapport van september 2002 over de bedreiging die het Iraakse wapenarsenaal vormde.

De commissie-Butler heeft wel kritiek op de toespraak van Blair voor het parlement in 2002. Hij heeft de indruk versterkt dat er 'sterkere en volledigere inlichtingen' bestonden over massavernietigingswapens in Irak.

Blair heeft de conclusies van de commissie-Butler 'geaccepteerd.' Hij zei de verantwoordelijkheid voor de vergissing te ervaren, maar hield voor dat het geen vergissing was geweest Saddam Hussein te verdrijven.