Brandweerprotest tegen einde leeftijdsontslag

In vijf Nederlandse steden protesteerde de brandweer vandaag tegen de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag. Deze regeling, die inhoudt dat brandweerlieden op hun 55ste kunnen stoppen met werken, wordt waarschijnlijk buiten werking gesteld. Vakbond AbvaKabo-FNV is het hier niet mee eens omdat brandweerlui op hun 55ste 'op' zouden zijn.

In Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Tilburg en Heerlen hebben de spuitgasten de brief waarin staat dat ze pas later kunnen stoppen met werken teruggegeven aan de burgemeester. In de hoofdstad kwamen niet alleen 400 brandweerlieden en ambulancemedewerkers uitleggen dat ze niet van plan waren tot hun 65ste te werken, de hal van het stadhuis werd eveneens opgemeten. "Dan weten we hoeveel schuim we nodig hebben om de hal een volgende keer mee te vullen", aldus één van de protesterenden.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de actie voorbarig, aangezien er nog niets op papier staat. De gemeenten zijn van mening dat het niet goed is dat iemand alleen op leeftijdsgronden kan stoppen met werken. Sommigen kunnen een andere functie binnen de brandweer vervullen, aldus de VNG. De korpsen noemden de actie van vandaag echter nog maar het begin. Indien de gemeenten vasthouden aan de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag, zullen er meer protesten volgen.