"Filipijnse gijzelaar buiten gevaar"

Het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat de Filipijnse gijzelaar in Irak niet langer het gevaar loopt te worden onthoofd. Reden hiervoor is de terugtrekking van Filipijnse troepen uit Irak.

In Irak bevinden zich 51 militairen uit de Filipijnen. De ontvoerders van de 46-jarige vrachtwagenchauffeur Angelo de la Cruz eisten dat de manschappen voor 20 juli Irak zouden verlaten. Indien aan deze eis geen gehoor zou worden gegeven, zou de gijzelaar gedood worden. Hoewel de Verenigde Staten de Filipijnen dinsdag met klem verzochten niet toe te geven aan de eisen, zouden de eerste acht Filipijnse militairen inmiddels vertrokken zijn.

In Irak werd gisteren nog een Bulgaarse gijzelaar doodgeschoten omdat niet aan de eisen van de gijzelnemers werd voldaan. Ook liet de Arabische zender al-Jazeera beelden zien van een andere gijzelaar, een Egyptenaar. Diens ontvoerders eisten dat het Saoedische bedrijf waarvoor de man werkt, binnen 72 uur stopt met zijn activiteiten in Irak.