Turkse ex-premier wordt berecht

Het parlement van Turkije heeft besloten dat de Turkse oud-premier Mesut Yilmaz voor het Constitutioneel Gerechtshof moet verschijnen om zich te verantwoorden voor zijn rol bij de mislukte privatisering van de staatsbank Turkbank. Ook oud-minister Guner Taner van Economische Zaken moet voor het gerechtshof verschijnen. Het parlement was redelijk eensgezind tijdens de stemming: van de 447 aanwezige leden stemden er 429 voor.

Yilmaz was in de jaren negentig drie keer premier van Turkije. Hij was leider van de conservatieve Moederlandpartij. De politicus verdween na de voor hem dramatisch verlopen parlementsverkiezingen in november 2002 van het politieke toneel. De oud-premier wordt ervan beschuldigd dat hij vooraf bepaalde wie de strijd om het bezit van de Turkbank zou winnen. Verder zou hij een maffialeider hebben ingeschakeld om ongewenste bieders af te schrikken.

De privatisering van de Turkbank ketste af toen indertijd het schandaal losbarstte. De bank wordt nu zelfs ontbonden omdat hij het gehele banksysteem in Turkije dreigt te ontwrichten.

Het Constitutioneel Gerechtshof is al enige belast met de berechting van oud-ministers. Tegen de uitspraken is geen beroep mogelijk.