Uniform op alle Britse scholen verplicht

Icoon politiek buitenland nieuwsMinister van onderwijs Charles Clarke heeft donderdag bekend gemaakt dat de Britse regering van plan is de uniformen op elke school verplicht te stellen. Momenteel heeft 20 procent van de Britse scholen geen uniformverplichting. De regering wil zo de normen en waarden op Britse scholen verbeteren.

Op dit moment mogen scholen zelf bepalen of hun leerlingen een uniform moeten dragen en hoe dat uniform eruitziet. Uit peilingen is gebleken dat veel scholen en ouders het idee van een uniform wel zien zitten. Velen denken dat het bijdraagt aan de verbetering van de discipline.

Het besluit van de regering om het uniform verplicht te maken maakt deel uit van een vijfjarenplan om het onderwijs in Groot-BrittanniŰ te verbeteren. Leraarsvakbonden en onderwijsexperts reageren voorzichtig optimistisch op het plan. ''Het verbetert het ethos van een school en wordt vaak door de ouders gesteund. Het haalt verschillen weg die kunnen bestaan als er geen uniformplicht is'', aldus David Hart van de Nationale Raad van Hoofdonderwijzers.

Hart waarschuwde echter ook voor problemen. Kinderen van ouders die het uniform niet kunnen betalen, dreigen extra problemen te krijgen op school zoals pesterijen.