"Geen asielzoekers op straat"

Icoon Binnenlands nieuws Uitgeprocedeerde asielzoekers zullen in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) niet op straat worden gezet. In een brief aan minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, Rita Verdonk, schrijven de burgemeesters dat ze geen politie zullen inzetten om uitgeprocedeerde asielzoekers de deur te wijzen.

Het betreft hier asielzoekers die de afgelopen drie jaar asiel hebben aangevraagd. Zodra hun aanvraag niet geaccepteerd wordt, dienen ze binnen 28 dagen Nederland te verlaten. Momenteel zijn er nog geen opvangcentra. Omdat er nog geen opvangcentrum is, worden de asielzoekers nu nog niet op straat gezet, zo laten de burgemeesters in de brief weten. Ze vrezen dat asielzoekers dan snel in de illegaliteit zullen belanden.

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, vindt de huidige gang van zaken volstrekt onaanvaardbaar. "Ook zij die onder de nieuwe regeling vallen hebben gewoon recht op opvang." In een reactie op de brief heeft Verdonk al laten weten dat de burgemeester snel een brief terug kunnen verwachten waarin zij hen wordt verzocht het beleid toch gewoon uit te voeren.


Rita Verdonk