"Maak aanzet tot religieuze haat strafbaar"

Icoon Buitenlands nieuws De Britse minister van Buitenlandse Zaken werkt aan een wet, die in staat stelt om het aanzetten tot religieuze haat strafbaar te maken. Een voorlopig voorstel is door minister David Blunkett woensdag de deur uitgegaan.

Blunkett acht de wet noodzakelijk, om zo agressie tegen mensen op basis van hun geloof te voorkomen. "Het gaat er niet om mensen te verbieden een kritisch oordeel over andermans geloof te hebben, omdat dat onder de vrijheid van meningsuiting valt. De vraag is niet of je ruzie kunt maken over en kritiek kunt hebben op iemands religie. Het gaat erom of je aanzet tot haat op grond [van die religie]", aldus de minister.

Er wordt gevreesd dat met name Britse moslims in toenemende mate het slachtoffer worden van agressie. Volgens Blunkett valt dit niet onder de huidige anti-discriminatiewetgeving. Het aanzetten tot haat op grond van ras is al strafbaar, maar dat zou geen bescherming bieden tegen het aanzetten tot haat wegens een geloof.

Vooralsnog is het niet bekend wanneer het voorstel concreet gaat worden. Waarschijnlijk wacht de minister een pittig debat vooraf. Zo vindt Lord Meghnad Desai, één van de vijf moslims in het Hogerhuis en een partijgenoot van Blunkett, dat er geen behoefte is aan een uitbreiding van de wetgeving.

Desai: "Het wordt een geweldige knoeiboel als we religie als uitgangspunt voor vervolging nemen, in plaats van [het gebruik van] etnische stereotiepen. Als mensen moslims beledigen, vallen ze geen religie aan, maar moslims als etnische groep. En de bescherming daartegen is al in de wet geregeld."