''Franse moslims integreren slecht''

Uit een rapport van de Franse binnenlandse inlichtingendienst DCRG (la Direction Centrale des Renseignements Généraux) blijkt dat steeds meer moslims afdrijven van de rest van de bevolking. Het rapport spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling.

DCRG bekeek de situatie in 630 wijken waar veel moslims wonen. De dienst constateerde dat in bijna 50% sprake is van wat de Fransen omschrijven als "communautarisme", de onwil of de onmogelijkheid om te integreren. In alle wijken laten imams steeds vaker van zich spreken in onder meer scholen, kinderdagverblijven en sportverenigingen. In 2003 werden in buitenwijken van Parijs twee kinderdagverblijven gesloten omdat er koranlessen en Arabisch werden gegeven - aan kinderen vanaf 4 jaar - door bij de autoriteiten bekende moslimextremisten.

Het rapport beschrijft verder dat vrouwen van Noord-Afrikaanse afkomst regelmatig geweld te verduren krijgen. Ook zijn er steeds vaker scholieren die weigeren lessen te volgen, omdat zij die ''als strijdig met de moslimleer'' zien. Ten slotte vraagt een groeiend aantal werknemers hun werkgever om een gebedsruimte in te richten. In Disneyland Parijs werden zelfs een tiental illegale gebedsruimtes ontdekt.

-
Communautarisme kan ook worden omschreven als: Het denken in gemeenschappen, in etnische groepen. Zich terugtrekken daarin danwel het voorstaan daarvan. Het niet versmelten van normen en waarden.