Dick Advocaat stapt op als bondscoach

Dick Advocaat is niet langer de trainer van het Nederlands Elftal. De Hagenaar heeft bekend gemaakt zijn dienstverband met de KNVB te beŽindigen. Advocaat vindt dat er onvoldoende basis is om door te gaan tot en met het WK in 2006.

Het contract van Advocaat, dat tot na het WK van 2006 in Duitsland doorliep, wordt per 1 augustus ontbonden. Ook assistent-coach Willem van Hanegem stopt bij de KNVB. De Utrechter legt op 1 augustus zijn taken neer.

Het is nog niet bekend wie Advocaat zal opvolgen. De KNVB hoopt voor 18 augustus een nieuwe bondscoach te kunnen presenteren. Dan speelt Nederland een interland in en tegen Zweden.

Dick Advocaat kwam in twee ambtstermijnen tot in totaal 55 interlands, en is daarmee recordhouder van na de Tweede Wereldoorlog. Advocaat was eerder al trainer van Oranje in de periode 1992 tot 1994, en leidde het Nederlands Elftal naar de kwartfinale op het Wereldkampioenschap in Amerika.

Dick Advocaat kende een bewogen Europees Kampioenschap in 2004. In Portugal bereikte een ware hetze tegen de coach het hoogtepunt na de wissel van Arjen Robben in de wedstrijd tegen TsjechiŽ. De verloren halve finale wedstrijd tegen Portugal is uiteindelijk de laatste interland van Dick Advocaat als bondscoach geweest.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Voetbalmanager!