Kritiek op loslippigheid van Plooy

Icoon Binnenlands nieuwsIn een interview met Paul Rosenmöller, dat dinsdagavond wordt uitgezonden in het televisieprogramma 'spraakmakende zaken', geeft de Amsterdamse officier van Justitie Koos Plooy openheid van zaken omtrent de voorgenomen moordaanslag op zijn persoon. In het interview zegt Plooy onder andere dat hij op de hoogte is gebracht van de liquidatieplannen door een advocaat. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, A. Röttgering, begrijpt hier niets van.

"Ik ken Plooy als een goede officier, dus ik houd de mogelijkheid open dat er een redelijke verklaring voor is dat hij dit doet. Maar mijn eerste reactie is: ik begrijp dit niet en het lijkt me ook link", aldus Röttgering.

Op 1 augustus vorig jaar werd Plooy gebeld door een advocaat, die hij verder niet bij naam noemt. De raadsman wilde hem dringend spreken omdat hij informatie had over een voorgenomen liquidatie van de aanklager. In een persoonlijk onderhoud vertelde de advocaat vervolgens aan Plooy dat hij had vernomen dat er Albanezen op weg waren om hem te liquideren.

Na overleg met zijn superieuren bij het Amsterdamse parket dook Plooy onmiddellijk onder en werd hij voorzien van bodyguards. De affaire leidde tot een conflict met de top van het Openbaar Ministerie (OM), die geen toestemming verleende voor de inzet van een kroongetuige. Deze beweerde de bedreigingszaak te kunnen helpen oplossen. De weigering van de OM-top is bij Plooy slecht gevallen.

Eerder dit jaar liet Plooy weten zich voorlopig met andere taken bezig te houden binnen het OM. Vorige week werd echter bekend dat hij per 1 september overstapt naar het landelijk parket, dat zich overwegend toelegt op het bestrijden van zware misdaad.

Advocate Röttgering zegt niet te weten wie de advocaat is die Plooy vorig jaar heeft gewaarschuwd. ''Als blijkt dat hij of zij lid is van onze vereniging en vraagt om bijstand, dan zullen wij dat doen. Want het gaat om een belang waar wij als advocatenvereniging voor staan.''

Subheader
De Amsterdamse officier van Justitie Koos Plooy