Eis 30 mnd voor dreigmails aan Balkenende

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren 30 maanden cel geëist tegen de 35-jarige Dennis K. uit Hoorn wegens het per e-mail bedreigen van premier Balkenende. De bedreigende e-mails begonnen in december en hielden tot maart van dit jaar aan. De mails aan de minister president bevatte teksten als ,,Je gaat er nu echt aan'' en ,,Ik zal je gijzelen''. De man is volgens het OM volledig toerekeningsvatbaar. Hij heeft een deel van de beschuldigingen bekend. Alleen de e-mail waarin volgens het OM de ergste bedreigingen instonden, ontkent hij te hebben gestuurd. Dat zou iemand hebben gedaan die zijn computer gehackt had; een volledig nonsens-verhaal volgens de officier van justitie.

K. zei dat hij de bedreigingen heeft geuit in een periode van zware stress. Hij had grote schulden en problemen met zijn aan cocaïne verslaafde vriendin die net een kind had gekregen. Behalve teksten stuurde de verdachte óók een foto van zichzelf waar hij gewapend op stond met een bivakmuts over zijn hoofd.

Volgens de Officier van justitie waren de bedreigingen niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de maatschappij ernstig. De aanklaagster kwam verder met het uitgebreide strafblad van de verdachte op de proppen. K. heeft in de afgelopen jaren diverse inbraken, diefstallen en een ramkraak gepleegd. Toen hij de dreigmails naar de minister-president stuurde, zat hij nog in de proeftijd van een veroordeling in april 2003 wegens hennepteelt en verboden wapenbezit.

TV Noord-Holland onthulde gisteren dat K. in 2003 nog bij de tv-zender op de buis verscheen als woordvoerder van een groep illegale straatracers. Die beelden werden deels herhaald, alleen werd K. nu met een balkje over zijn hoofd vertoond.