Nieuw wapen tegen illegale filmverspreiding

Icoon Digital nieuws‘The Academy of Motion Picture Arts and Sciences’, de organisatie achter de jaarlijkse uitreiking van de alom gewilde Oscars, deelt in de altijd aanhoudende strijd tegen illegale filmverspreiding opnieuw een gevoelige sneer uit richting illegale kopieerders. Met een nieuwe technologie, die op het moment bekeken wordt door het genootschap, moet het in de toekomst onmogelijk worden dat nog in de bioscoop draaiende of nog niet officieel uitgebrachte films in de handen van de verkeerde mensen vallen.

Komend jaar zal elk Oscarjurylid een persoonlijke dvd-speler ontvangen. Met de bijgeleverde speciaal gecodeerde dvd’s, welke voor elk afzonderlijk lid van de jury zal worden gemerkt, kan de film alleen worden afgespeeld op het eigen dvd-apparaat. De truc zit hem in het onzichtbaar watermerken van het schijfje, elke keer dat deze bekeken wordt. Het speciale merk wordt zichtbaar als de beelden worden bekeken door een camcorder, en bevat informatie over de persoon aan wie de speler is toegestuurd.

De speciale watermerktechniek zorgde er vorig jaar al voor dat de Amerikaanse politie een verdachte kopieerder kon opsporen en arresteren. De man was verantwoordelijk voor het verkrijgen van de film van een jurylid, en het daarop verspreiden van honderden illegale kopieën. De vaardigheid werd destijds gebruikt voor videocassettes, welke werden verstuurd aan de Oscarjury.

Van de filmstudio's wordt verwacht dat ze zelf gaan betalen voor een apparaat om de dvd's te coderen. Daarnaast moeten ze het bedrijf dat de technologie heeft ontwikkeld betalen voor het gebruik ervan.