Grieken vieren overwinning op EK

Miljoenen Grieken zijn zondagavond in Athene de straat opgegaan om de
verovering van het Europese voetbalkampioenschap in en tegen Portugal te vieren. De hoofdstad veranderde in ťťn groot vuurwerkfestival. In de rest van het land speelden zich vergelijkbare taferelen af, met honderdduizenden enthousiastelingen. ''Het land staat in brand'', meldde een nationaal radiostation.

Subheader


Subheader
In de 57ste minuut maakt Charisteas de winnende goal


''Het is waar, de droom is uitgekomen, we hebben gewonnen'', aldus een Griekse televisiecommentator. ''Ik denk niet dat iemand vannacht in Griekenland gaat slapen.''

''Als dit een droom is, wek mij dan niet'', zong een euforische menigte in Athene, met het het Omonia-plein als bruisend middelpunt. Het plein veranderde in een blauw/witte zee van vlaggen. De feestelijkheden kregen al gauw een mondiaal karakter. Volgens eerste schattingen met zeven miljoen deelnemers, verdeeld over Athene, New York, Melbourne en Londen. Overal ter wereld meldde de Griekse kolonie zich op straat.

Subheader
De Grieken gingen massaal de straat op om de
overwinning te vieren

Over ťťn ding was de menigte het eens. Dit succes komt uit het diepste van de Griekse ziel. Een handje geholpen door een Duitse bondscoach, dat wel.